Taiteellinen työ

Esiinkaivatut-runoteokseni ilmestyi Palladium Kirjoilta tänä syksynä 2019.

Sen rinnakkaisteos, runovihko Kärsimys nyt tapahtui ammoin ilmestyy myöskin tuota pikaa.

Jonimatti_kansi

Julkistustilaisuudet:

Tampereella Arthouse Café, Niagara-leffateatterin kupeessa Kehräsaaressa, la 28.9. klo 18. Tilaisuudessa Jysky Ihalainen lausuu kustantajan sanan, kirjailija-kuvataiteilija Tiina Lehikoinen haastattelee minua ja lisäkseni ainakin runoilija Reetta Pekkanen esiintyy.

Tampereella 2.10. klo 19 Mätäsperä 5D:n takapihalta sisään pääsee iltamaan, jossa esittelen teosta ja erityisesti sen alkuperäiskuvia.

Helsingissä Keskustakirjasto Oodin kolmannen kerroksen Kirjataivaassa, ti 8.10. klo 18.30. Paikalla lisäkseni Jysky Ihalainen.

*

Kirjoitan ja esiinnyn ja teen kuvia.

Esiintyjänä olen viime vuosina keskittynyt runojeni laulamiseen, paljaaseen lauluun vailla säestystä.

Esikoisrunoteokseni Tule on minun nimeni ilmestyi syksyllä 2007 silloin vielä arvaamattomalta ntamolta, joka julkaisi myös toisen kirjani, proosarunon Aloitan alusta. Alan laulaa (2010).

Samana viikkona kuin Aloitan alusta, ilmestyi myös jo edesmenneen tamperelaisen Sanasato-kustantamon tilaama esseekokoelmani Ei mikään itsessään (2010).Näinä vuosina kirjoitin varsin ahkerasti myös blogiani Vapaasti tilkitty, joka yhä toisinaan päivittyy.

Ei mikään itsessään käsittelee erityisesti kirjallisuuden ruumiillisuutta: vain kehot lukevat ja kirjoittavat ja kaikki kirjoitus koetaan ruumiillisen tajunnan kautta. Muita aiheita ovat Jorma Erosen Uigur, Satu-Maaria Mäkipuron maalaukset (noin vuodelta 2008), runous hengellisenä harjoituksena, taiteen ja vaikutelmien vastaanotto, ja monia muita, kuten kirjallisuuskritiikki, jota olin tuolloin tehnyt vuosia erityisesti Nuoreen Voimaan ja Parnassoon, mutta myös Tuli&Savuun, Kaltioon,  Turun Sanomiin ja kenties muuallekin.

Vuonna 2015 ilmestyi runoteokseni Ohjattua kerhotoimintaa niille joiden sydämessä läikkyy Poesialta. Tässä teoksessä pitkät runot ja runosarjat, joita olen kaikissa teoksissani tutkinut, ovat saaneet jo melko tyydyttävän ja ilmaisukykyisen muodon.

 

janis2b-bw

Lauluja / Songs

Alla kolme laulua, laulettua runoa, alustavia demoja. Kuka aasiani ajaa ja Ei kukaan tiedä mitään ovat laulujen syntyhetkien taltiot, Aurinko taas eräälle ystävälle laulettu versio jo aikoinaan syntyneestä laulusta. Paljasta laulua, mitä nyt Ei kukaan tiedä mitään on pyörän selässä ympäristön kera syntynyt.